SOM Ecoturisme

L’ecoturisme consisteix en visitar d’una manera responsable i sostenible espais naturals amb l’objectiu d’observar-hi la fauna, la flora, la geologia i els paisatges, així com el patrimoni cultural associat. Més enllà de la motivació de conèixer i gaudir de la natura, l’ecoturisme contribueix a conservar les àrees naturals que els turistes visiten, esdevé una experiència interpretativa del medi, beneficia les economies locals i procura minimitzar els impactes ambientals de la pròpia activitat.

L’Alt Pirineu i Aran té una riquesa natural extraordinària, i per tant el potencial per desenvolupar-hi activitats ecoturístiques és enorme. La regió compta amb un gran nombre d’espais naturals protegits: 1 Parc Nacional (l’únic de Catalunya), 2 Parcs Naturals (Alt Pirineu i Cadí-Moixeró), 22 espais de la xarxa Natura 2000 i 5 Reserves Naturals Parcials.

Entre les activitats ecoturístiques típiques que ja es poden practicar avui dia al Pirineu, hi ha experiències vinculades a espècies singulars de fauna i flora (com l’observació de rapinyaires, la brama del cérvol o el reconeixement de plantes medicinals), la descoberta de paisatges únics i espectaculars (com els llacs de muntanya o els congostos fluvials), o la fotografia de natura, entre moltes altres. Són activitats que es poden gaudir a partir de diferents mitjans de transport (a peu, en bicicleta, a cavall, etc.). Algunes són molt especialitzades per a un públic expert, si bé la majoria són assequibles a tot tipus de públics.

El sector de l’ecoturisme a l’Alt Pirineu i Aran es troba en fase de consolidació. L’integren prop de 40 empreses de dimensió reduïda, algunes de quals ofereixen altres activitats a més de les ecoturístiques (com les de turisme actiu). El sector també l’integren entitats públiques (Parc Naturals, etc.) i organitzacions sense ànim de lucre. Un referent interessant per conèixer millor aquest sector a la regió pirinenca és l’Inventari de Recursos Ecoturístics de l’Alt Pirineu i Aran (2010).