SOM Productes locals agroalimentaris

El sector de productes agroalimentaris locals és un dels pocs que es troba en creixement, i representa un important revulsiu professional i econòmic en l’àmbit rural. A l’Alt Pirineu i Aran està constituït per unes 70 petites empreses o establiments agroalimentaris rurals i unes 10 empreses de rang superior que pertanyen a subàmbits molt diversos, a més d’un nombre important de petits comerços elaboradors. En general, es tracta d’empreses de dimensions reduïdes i de caràcter familiar.

Dins el global del sector, el subsector del formatge i els derivats làctics és un dels més significatius, amb una representació aproximada d’un 30% dins el total d’empreses i presència a les sis comarques.

És igualment important el subsector dels embotits i derivats carnis. De moment, hi ha unes poques empreses que comercialitzin productes amb marca pròpia, però cada cop són més les carnisseries i empreses elaboradores que decideixen encetar aquesta línia comercial. Una opció que també han encetat algunes pastisseries i forns de pa.

Altres subsectors emergents són la carn de vedella i corder ecològics, la producció de vins i cerveses, la mel, els bolets envasats, les melmelades i conserves o les herbes aromàtiques.