SOM Turisme Rural

Els establiments de turisme rural són allotjaments situats en el medi rural, dins de nuclis de població de menys de 2.000 habitants o bé aïllats (fora de nucli), i integrats en edificacions preexistents anteriors a 1950. Respecten la tipologia arquitectònica de la zona i compleixen amb l’exigència de tranquil·litat i integració en el paisatge. Aquests establiments es classifiquen en dos grups: 1) cases de pagès o establiments d’agroturisme (en els quals la persona titular obté rendes d’activitats agràries, ramaderes o forestals); i 2) allotjaments rurals (en què la persona titular no està obligada a obtenir rendes d’activitats agràries, ramaderes o forestals).

L’Alt Pirineu i Aran disposa de 379 establiments de turisme rural (2012) que ofereixen una diversa gamma de tipologies i característiques per als turistes i visitants (cases de poble compartides, cases de poble independents, masies i masoveries). Cada vegada més, aquests establiments busquen millorar els seus serveis oferint als clients activitats i productes locals i de qualitat que facin de la seva estada una experiència diferent i enriquidora.

Des de l’any 2006, el grup TRAPA (Turisme Rural de l’Alt Pirineu i Aran), integrat per una diversa representació d’agents del sector, treballa per al desenvolupament i la millora del turisme rural pirinenc.