Festivals de Senderisme dels Pirineus

QUÈ ÉS UN FESTIVAL DE SENDERISME?

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades també permeten conèixer la cultura i la gastronomia locals: tastets gastronòmics, visites a museus, presentacions de llibres o concerts són el complement ideal.

A diferència de les fires de promoció turística (centralitzades en un pavelló), el programa d’activitats dels festivals està descentralitzat, ja que es basa en sortides guiades disperses per diferents zones del territori que es vol promocionar, incloent espais naturals protegits de gran valor (parcs naturals, parc nacional, etc.).

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Destaquen festivals tan populars com el Scottish Borders Walking Festival o el Villars Rando Festival, a Suïssa. Les Illes Canàries també acumulen ja diverses edicions de festivals similars (els de Gran Canària o Tenerife en serien exemples).

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori.

TRETS CARACTERÍSTICS

El senderisme com a eix central. L’objectiu comú és promoure el senderisme als Pirineus com una activitat d’oci saludable, a l’abast de tots els públics i que permet descobrir el fascinant paisatge pirinenc, el seu valuós patrimoni natural i cultural, i l’autenticitat d’un territori viu, amb tradicions i històries humanes de passat i de present.

Amb guies interpretadors locals. Guies locals experts, ben coneixedors del patrimoni pirinenc, acompanyen els visitants durant les diverses rutes a peu que programa cada festival. Els visitants viuen així una experiència més enriquidora i poden descobrir una cara dels Pirineus potser menys coneguda, però més real i autèntica.

Tots els públics hi són benvinguts. Els festivals combinen propostes senzilles amb rutes exigents. Per tant, hi ha activitats per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i paisatges bucòlics, i propostes per a persones que busquen exigència física i paisatges agrestes d’alta muntanya. En algun festival també es programen rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Els productes locals, un gran valor afegit. A més de les rutes, o com a colofó final després de cada caminada, s’organitzen àpats i tastets basats en productes locals. Una oportunitat excel·lent per gaudir de formatges, iogurts, embotits, carns, mels, melmelades, cerveses artesanals, licors i molts altres productes propis de la gastronomia dels Pirineus.

Activitats culturals paral·leles. Als festivals no només s’hi camina. En paral·lel, s’organitzen activitats per descobrir l’enorme riquesa cultural dels Pirineus. Visites a museus, concerts, espectacles de dansa, presentacions de llibres, exposicions, tallers, jornades tècniques… són algunes de les propostes culturals

EDICIONS

CRITERIS D’ADHESIÓ

Festivals de Senderisme dels Pirineus és un projecte de cooperació territorial en l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran coordinat per l’IDAPA en el marc d’una comissió de la Taula de Camins. Si algun ens públic o entitat privada vol impulsar un festival de senderisme i afegir-se a aquest projecte, ha de complir uns criteris d’adhesió que s’han fixat. Per a més informació contacteu amb camins@sompirineu.cat.