Des de Capdella fins al Ponent i el Salt de Rus

Des de Capdella fins el Pontet i el Salt de Rus

mapa capdella

Accés fins al punt d’inici de l’excursió: Des de la Pobla de Segur cal agafar la N-260 fins a Senterada i, després, la L-503 fins a Capdella. Es pot aparcar el cotxe a la primera plaça que es troba als peus del poble.
Punt de sortida / Punt d’arribada: Capdella
Temps: 4.30 h
Distància: 7,8 km
Desnivell: 430 m
Altitud màxima: 1.850 m
Època: tot l’any. A l’hivern, si hi ha neu, es pot fer amb raquetes.
Cartografia: Vall Fosca – Montsent de Pallars – Vall d’Àssua – Vall de Manyanet. 1:25.000. Editorial Alpina.
Observacions: Aquest camí forma part de la ruta Camins Vius. A partir del Salt de Rus s’entra al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Dificultat física segons el mètode SENDIF:

00.00 Capdella, 1420 m. El camí de pujada al port de Rus, conegut també pel camí del Solà de Riqüerna, surt de la part alta del poble, després de passar per l’església de Sant Vicenç. Està senyalitzat amb pals de banderoles i marques de pintura grogues. En una banderola llegim que hi ha 4 h fins al port de Rus i 6,15 h fins a Taüll. El camí s’enfila per dins d’un bosc d’oms, freixes, roures, cirerers, avellaners, castanyers… De vegades està empedrat, altres el flanquegen parets de pedra seca. Tenim a l’esquerra el riu de Riqüerna. A mesura que guanyem cota, anem sortint del bosc i ens allunyem del riu. Es deixen a baix, a l’esquerra, uns camps dividits per murs de pedra seca. Val la pena fixar-se en la diferent vegetació entre el vessant nord (cobert de bosc) i el sud (pelat, amb ginebrons, bruguerola i d’altres matolls). De nou amb el so del riu a l’esquerra, i seguint un sender bastant fressat, es va guanyant nivell sobre els prats.

01.30 Pontet de Rus, 1850 m. Es creua el riu, just per sota d’un salt d’aigua. Aquí hi ha una cruïlla de camins.

La tornada la farem pel mateix camí de la pujada. El temps total estimat del recorregut (4.30 h) inclou un pas tranquil i parades en els paratges més significatius.

Opció per allargar el recorregut
Si volguéssim arribar fins al port de Rus necessitaríem moltes més hores, així que una bona opció per als que encara tinguin ganes de caminar és pujar a l’estany Tapat seguint les senyalitzacions del GR 11.20 cap a la dreta. Cal sumar 1 h d’anada i uns 300 m més de desnivell.

El camí des de Capdella fins al Pontet i el salt de Rus és un dels escollits per l’expos­ició itinerant HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs, en la qual es relacionen relats d’escriptors amb els camins on té lloc la trama. En aquest cas el camí és un tram de la ruta tradicional que durant segles comunicava la Vall Fosca i la Vall de Boí. Avui es fa per plaer, però continua despertant emocions l’arribada a un o altre costat, Capdella o Taüll, després de la llarga i fantàstica travessa per l’alta muntanya.

El relat és del Pep Coll i s’ha extret del llibre El segle de la llum. La història comença quan un músic i un piano de cua arriben en camió al poble de Ribera (nom fictici de Capdella), on s’acaba la carretera. S’ha de portar el piano al balneari de Caldes abans de diumenge a la nit, quan està previst que se celebri el primer concert al davant de la rica clientela. Aquell dia, a les quatre de la matinada, el músic, sis homes que s’aniran tornant la càrrega del piano, una euga i un noi que en tindrà cura, comencen la dura ascensió al port de Rus. Tenen dotze hores de camí de muntanya per endavant. Tot va bé, fins que a dalt del port els enganxa una terrible tempesta de llamps, trons i pedregada…