Des de Tuixent als planells del Sastró

DES DE TUIXENT ALS PLANELLS DEL SASTRÓ

Mapa Tuixent

El camí des de Tuixent als Planells del Sastró és un dels escollits per l’expos­ició itinerant HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs en la qual es relacionen relats d’escriptors amb els camins on té lloc la trama.

El relat és d’en David Martí i s’ha extret del llibre Les dones sàvies de la muntanya. Hi trobarem les trementinaires, també conegudes per les tuixentes, ja que moltes procedien de Tuixent. Els voltants d’aquest poble proveïen aquelles dones de les herbes remeieres que després venien arreu de Catalunya. És un luxe que avui puguem seguir un d’aquests antics camins i, gràcies a més de 60 plafons, reconèixer les herbes que recol·lectaven, assecaven, trituraven i desaven en coixineres, així com les seves propietats. Precisament per aquest camí, si el seguíssim, arribaríem a Gósol pel coll de Mola.

A la història les trementinaires de Tuixent, com cada any quan arriba el fred, abandonen el seu poble per recórrer durant uns mesos els pobles i els masos de les terres més baixes i vendre-hi herbes i trementina. És la primera vegada que la Sofia acompanya la seva àvia i la imita en tot: als carrers de Gósol crida al veïnat perquè se sàpiga que han arribat; a dalt del castell escolta la llegenda d’un enamorament que va acabar en tragèdia; al bosc fan un ritual al voltant d’un faig gegant…