Festivals de senderisme dels Pirineus (2016)

[02/06/16]

Aquest juny i juliol la Vall de Boí, la Cerdanya, la Vall Ferrera i la Vall Fosca organitzen festivals de senderisme, una manera fàcil i econòmica de conèixer els atractius pirinencs

Inspirats en els walking festivals dels països centreeuropeus i de les Illes Canàries, els festivals de senderisme han aterrat a casa nostra, concretament en quatre territoris pirinencs: la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Cerdanya, la Vall Ferrera (Pallars Sobirà) i la Vall Fosca (Pallars Jussà). Els tres primers tindran lloc entre el 9 i el 12 de juny, mentre que el de la Vall Fosca serà al juliol. Són una oportunitat fantàstica per descobrir l’alta muntanya a un altre ritme.

 VallBoiTrekFestival_logo_petit CerdanyaHappyWalking_LOGO_petit PICA ESTATS_ret_sensefons_LOGO_petit Vall Fosca - Pirineus_Logo
Del 10 al 12
de juny
Del 9 al 12
de juny
Del 10 al 12
de juny
Del 8 al 10
de juliol


Què és un festival de senderisme?
Un festival de senderisme és un esdeveniment que durant 3-5 dies ofereix a un públic ampli un programa divers de rutes guiades a peu per conèixer un determinat territori. Normalment aquestes sortides guiades són de pagament, però a uns preus molt inferiors als habituals, de manera que són una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que tenen un gran coneixement.

Les rutes guiades, però, no són l’única activitat que ofereixen els festivals de senderisme. Normalment també organitzen una àmplia varietat d’activitats complementàries com ara degustacions de productes locals, concerts a l’aire lliure, fires de productes agroalimentaris, de llibres o de material per als senderistes, conferències, curses de muntanya, visites a museus o altres equipaments culturals, etc.

Aquests esdeveniments tenen una llarga tradició al Regne Unit o Suïssa, amb festivals tan consolidats com el Scottish Borders Walking Festival –que l’any 2015 va celebrar la seva 21a edició– o el Villars Rando Festival, a Suïssa, que enguany arriba a la 9a edició.

Trets característics dels festivals pirinencs
Tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, els quatre que se celebren enguany als Pirineus comparteixen els següents trets:

> El senderisme com a eix central. L’objectiu comú és promoure el senderisme als Pirineus com una activitat d’oci saludable, a l’abast de tots els públics i que permet descobrir el fascinant paisatge pirinenc.

> Amb guies interpretadors locals. Guies locals experts, ben coneixedors del patrimoni pirinenc, acompanyaran els visitants durant les diverses rutes a peu que ha programat cada festival.

> Tots els públics hi són benvinguts. Els festivals combinen propostes senzilles amb rutes exigents. En el cas del festival de la Cerdanya, també s’han programat rutes adaptades per a persones amb discapacitats físiques.

> Els productes locals, un gran valor afegit. A més de les rutes, s’han organitzat  àpats i tastets basats en productes locals. Una oportunitat excel·lent per gaudir de formatges, embotits, carns, dolços i molts altres productes propis de la gastronomia dels Pirineus.

B Mapa_650px

Uns festivals amb molt de futur
Els quatre festivals celebren enguany la seva primera edició, però neixen amb una clara voluntat de continuïtat. Per això, tots ells organitzaran noves edicions els pròxims anys amb la intenció d’anar creixent i d’atraure un públic cada cop més nombrós, tant nacional com internacional.

D’altra banda, des d’un inici les entitats organitzadores dels festivals han col·laborat entre elles gràcies a la coordinació de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i en el marc de la Taula de Senderisme de l’Alt Pirineu i Aran. Aquesta taula d’àmbit pirinenc és un grup de treball que promou la participació i el debat entre els agents públics i privats implicats en la projecció d’aquest territori com a destinació de senderisme.

Més informació
Dossier de premsa dels quatre festivals
Vall de Boí Trek Festival
Cerdanya Happy Walking
Festival de Muntanya Pica d’Estats
Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram