Des de Prat de Pierró fins a l’Estany de Sant Maurici

Des de Prat de Pierró fins a l'Estany de Sant Maurici

ruta Dalmau, els senyors i el camí de l’estany de Sant Maurici

Accés fins al punt d’inici de l’excursió: Des d’Esterri d’Àneu o Sort per la C-13 fins a l’embassament de la Torrassa i, des d’aquí, per la LV-5004 fins a Espot. Es creua el poble seguint la senyalització per accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Durant 4 km se segueix la carretera d’accés fins a l’aparcament de Prat de Pierró, on s’ha de deixar el cotxe i rebre les informacions d’accés a l’espai protegit.
Punt de sortida / Punt d’arribada: Prat de Pierró (s’hi pot accedir en taxi des d’Espot).
Temps: 3.30 h
Distància: 7,0 km
Desnivell: 270 m
Altitud màxima: 1.905 m
Època: tot l’any. A l’hivern, si hi ha neu, es pot fer amb raquetes.
Cartografia: Sant Maurici. Els Encantats. Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 1:25.000. Editorial Alpina
Observacions: Aquest itinerari es coneix també per la Ruta de l’Isard. Hi ha la possibilitat de tornar des de Sant Maurici fins a Prat de Pierró en taxi.
Dificultat física segons el mètode SENDIF:

00.00 1.635 m. El camí surt més amunt de l’aparcament, passada la caseta d’informació, a mà dreta. És fàcil trobar-lo, tant per les indicacions com per la passarel·la de fusta que se segueix per dins d’una avetosa fins al riu. És l’itinerari adaptat del pont de la Gorga. Creuem el riu per aquest pont i sortim del bosc per pujar fins els prats alpins. Es gira a l’esquerra, bo i seguint sempre les estaques grogues característiques dels camins del parc. El riu baixa a la nostra esquerra.

00.20 Carretera d’accés a l’estany de Sant Maurici. La creuem i seguim pel camí de l’altre costat, prat amunt i, després, ja per dins del bosc.

00.45 1.810 m. A la dreta, font i l’ermita de Sant Maurici on s’hi celebra un aplec anual. La pista va pujant suaument fins arribar a una cruïlla.

00.55 Cruïlla. Cap a l’esquerra s’accedeix al refugi Ernest Mallafré i cap a la dreta i amunt es puja a l’estany de Sant Maurici. Seguim amunt fins l’estany.

01.10 1905 m. Estany de Sant Maurici.

La tornada la farem pel mateix camí de la pujada. El temps total estimat del recorregut (3.30 h) inclou un pas tranquil i parades en els paratges més significatius.

Opció per allargar el recorregut
Si voleu veure l’estany de Sant Maurici des de dalt, podeu seguir el camí cap a la cascada i estany de Ratera, seguir fins al Mirador de l’Estany i baixar per l’altre costat. Tota la ruta està senyalitzada. Només per fer la volta caldrà afegir 2.30 h, 500 m de desnivell i 7 km, però, a més, després encara us faltarà tornar al pàrquing.

El camí des de Prat de Pierró fins a l’estany de Sant Maurici és un dels escollits per l’expos­ició itinerant HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs, en la qual es relacionen relats d’escriptors amb els camins on té lloc la trama. En aquest cas el camí està situat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i és un tram de la ruta tradicional que se seguia per travessar el Portarró des d’Espot. Es feia per anar a prendre les aigües del Balneari de Caldes de Boí, per pujar a caçar o a pescar, per aviar el bestiar a la muntanya… Va ser l’alta burgesia de les ciutats la que va començar a seguir-lo, simplement per gaudir de la bellesa dels paisatges d’alta muntanya.

El relat 1935: Excursió als estanys, de la Maria Barbal, té com a protagonista en Dalmau, un pagès. És la primera vegada que acompanya als estanys, ell tot sol, sense el seu pare, quatre senyors de la capital: un metge, la seva dona Elena, i una altra parella. Abans de sortir de casa la Teresina, que està esperant el seu primer fill, li ha dit que vigili amb les dones de la capital i ell ha pensat que estava gelosa. Durant el trajecte els quatre senyors van a cavall i ell a peu. La senyora Elena el torba per la seva bellesa, però també per l’actitud envers ell. Sembla que el vulgui seduir. Sortirà de dubtes a l’estany de Sant Maurici…