Més seguretat a la muntanya: comença la instal·lació dels nous senyals 112

Arreu de les àrees rurals i de muntanya de Catalunya, el Departament d’Interior està impulsant una nova senyalització de punts que disposen de cobertura telefònica i que han de permetre demanar ajut en situacions d’emergència. Cadascun d’aquests nous senyals té assignada una matrícula per identificar l’indret exacte des d’on es truca al 112 i, per tant, una major eficàcia en la reacció. Per desplegar aquest projecte en el territori de l’Alt Pirineu i Aran, Interior va establir una col·laboració amb l’IDAPA que ara comença a plasmar-se sobre el terreny.

La implantació dels primers senyals ha començat aquest mes de febrer a l’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a l’Alta Ribagorça, culminant així un llarg procés que, sota la coordinació de l’IDAPA, ha involucrat els cinc consells comarcals, el Conselh d’Aran i els tres parcs d’aquest territori. El primer pas va consistir en proposar un seguit de punts susceptibles de ser senyalitzats d’acord amb els criteris següents: 1) indrets que reben una afluència massiva, amb públic poc coneixedor de la muntanya; 2) punts de conflictivitat/accidentalitat comprovada, i 3) punts que són inici o final de cobertura.

A partir d’aquí, els tècnics dels ens comarcals i dels parcs van comprovar, sobre el terreny, les coordenades dels punts proposats i la cobertura d’almenys una operadora de telefonia mòbil. Els resultats d’aquesta feina han passat al CAT112, que ha incorporat en els seus sistemes operatius la geolocalització dels punts. Després d’això, ja només calia generar els senyals (a càrrec de l’IDAPA), cadascun amb el corresponent identificador, i implantar-los en el punt concret (a càrrec dels ens col·laboradors).

Aquesta darrera fase tot just iniciada comprèn, de moment, la col·locació d’una quarantena de senyals que tenen cobertura comprovada i verificada i, si la meteorologia ho permet, s’hauria d’executar al llarg d’aquest primer trimestre de 2019. Amb aquesta iniciativa, les persones que vagin a la muntanya, hi facin excursions o practiquin activitats que puguin comportar un risc, podran conèixer les zones amb cobertura telefònica per trucar al 112, fet que en facilitarà la seva localització en cas d’emergència.

(Fotografia: ACN).

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram