Es presenta una nova guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya

La guia és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d'accidentalitat a muntanya i seguretat viària de l’Alt Pirineu i Aran, emmarcada en el PINSAP i ofereix 30 recomanacions per informar sobre seguretat, fomentar actituds responsables i comunicar de manera efectiva.

El passat 11 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional de les Muntanyes, el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins; el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, i la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, van presentar al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (Tremp) la guia “Bones pràctiques informatives a la muntanya. Consells adreçats als agents locals per informar bé, prevenir accidents i fomentar actituds responsables”.

La publicació és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d’accidentalitat a muntanya i seguretat viària creada en el marc del Pla Inter-departamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). Aquesta comissió, així com l’elaboració de la guia, han estat coordinades per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

La guia s’ha elaborat amb un enfocament innovador: per primer cop, la nova guia s’adreça als agents locals de les zones de muntanya que reben, acullen i donen serveis als visitants. L’objectiu és orientar aquests prescriptors locals per tal que puguin oferir als turistes la informació més adequada, completa i rigorosa possible. Aquesta informació ha de permetre a les persones gaudir de la muntanya amb seguretat i, al mateix temps, vol promoure els principis del turisme responsable i sostenible.

En la fase prèvia de l’elaboració de la guia es va detectar que, tot i que es posa a l’abast abundant informació en tot tipus de materials i instruments informatius, com a visitants, es demana consell o es reben recomanacions dels diversos agents locals amb els que s’interactua durant l’estada: informadors de les oficines turístiques, guies turístics, hotelers, conductors dels transports públics, botiguers, etc. Per aquest motiu, es va decidir crear un document amb les recomanacions que recull la guia.

Les 30 recomanacions s’agrupen en tres àmbits:

> Informar sobre seguretat (i així contribuir a reduir el nombre d’accidents i de rescats).
> Fomentar el respecte dels visitants per la natura i el patrimoni local, i les relacions agradables i enriquidores amb la població.
> Comunicar de manera més eficaç per aconseguir que els missatges oferts s’entenguin bé i que els comportaments suggerits es portin a la pràctica.

La guia s’ha elaborat amb una metodologia participativa. Des de la coordinació de la comissió d’accidentalitat a muntanya, es va organitzar un seminari tècnic per debatre els continguts que hauria de tenir aquesta guia de recomanacions. El seminari va tenir lloc el 18 de maig de 2018 a Sort, a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà i van assistir-hi 24 professionals de perfils i àmbits d’acció diversos però complementaris. Els resultats de la sessió van servir per orientar i enriquir els continguts de la publicació.

Han participat en la seva elaboració el Departament de Salut, Territori i Sostenibilitat, Departament d’Interior, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Consells Comarcals del Pallars Jussà, Sobirà, Consells Generau d’Aran, Col·legi Oficial d’Infermeria, Ajuntaments, Associació Catalana d’estacions d’esquí i activitats de muntanya, Associacions de turisme del Pirineu, Federació d’Entitats excursionistes del Pirineu, Meteopirineus Catalans, Mancomunitats d’Estacions d’Esquí Nòrdic, Ministeri de Foment i Parc Nacional d’Aigüestortes.

Campanya “A la muntanya, deixa’t guiar”
Durant l’acte també s’ha presentat als assistents la campanya “A la muntanya, deixa’t guiar”, iniciativa que es va posar en marxa aquest estiu passat, i que té per objectiu donar a conèixer al públic (sobretot de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol) el valor afegit que aporten els guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran. Amb això es pretén incrementar la contractació de guies i contribuir a consolidar la professió a la regió pirinenca.

S’ha recordat que la campanya inclou una sèrie de 6 vídeos que permeten fer un tast de la gran diversitat d’activitats guiades que es poden viure arreu de l’Alt Pirineu i Aran, un tríptic (en català, castellà i aranès) amb els 10 motius pels quals val la pena contractar un guiatge, i un directori de guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram