La Taula de Camins fa balanç de l’any 2017

[19/12/2017]

Aquest any ha vingut marcat per l’aprovació de l’Estratègia 2020, el canvi de nom i la nova empenta comunicativa que l’IDAPA ha donat a aquest òrgan consultiu. També s’han traduït les icones SENDIF, s’han fet debats de gran interès i s’ha ofert suport als ens locals.

S’acaba el 2017 i la Taula de Camins, fidel a la cita, va reunir el passat dijous als seus membres per fer balanç de l’any (vegeu l’acta de la sessió i la presentació de balanç). Aquest 2017 ha vingut marcat per l’aprovació, el passat mes de març, de l’Estratègia 2020 de la Taula, el full de ruta d’aquest òrgan consultiu de l’IDAPA en matèria de camins que va comportar, entre d’altres coses, un canvi de nom: enlloc de Taula de Senderisme a partir d’enguany s’anomena Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran.

A aquesta segona reunió de l’any, celebrada a La Seu d’Urgell, van assistir-hi 25 dels 36 membres actuals del nucli actiu de la Taula. Tal com estableix l’Estratègia 2020, la seu de les reunions de la Taula ha seguit sent itinerant (tradicionalment es feien a Sort i enguany la primera ha estat a Tremp i la segona a la Seu d’Urgell) i s’han intentat fer més curtes i executives.

Noves eines comunicatives
El Pla d’acció 2017 de la Taula, que establia les actuacions que havia d’executar l’IDAPA en matèria de camins, preveia gairebé una vintena de propostes. D’aquestes, una quinzena s’han executat totalment o parcialment, i només quatre no s’han dut a terme per raons diverses.

Una de les accions principals d’aquest curs ha estat donar una empenta comunicativa a la Taula. D’entrada, per visibilitzar el canvi de nom, fet que ha comportat un nou logotip, un tríptic informatiu i una nova i completa pàgina web: www.sompirineu.cat/camins. D’altra banda, a l’exitós butlletí mensual SENdÈRIA, s’hi ha afegit un nou canal informatiu a Twitter (@SenderiaPirineu), que ve a complementar la presència de la Taula a Facebook. També s’ha posat en marxa un centre de recursos dels camins que s’anirà ampliant durant les pròximes setmanes.

Icones SENDIF, debats i suport a ens locals
Entre d’altres accions destacades del 2017, s’han traduït a sis idiomes les icones de dificultat del mètode SENDIF, s’han organitzat dues sessions de debat (una dedicada al paper dels guies dels Pirineus i una altra sobre ordenances municipals de camins) i s’ha fet la promoció conjunta dels festivals de senderisme. D’altra banda, s’ha ofert suport als ens locals en matèria d’inventaris municipals i amb uns nous cartells per fomentar la convivència entre els senderistes i els ramats de muntanya.

La reunió també va servir per explicar els avenços d’una exposició que s’està gestant dedicada a les històries que amaguen els camins; els membres de la Taula van aportar interessants idees per enriquir-la.

Camins que arriben a arbres monumentals
Al final de la sessió, i com és habitual, es va presentar una iniciativa pirinenca d’interès relacionada amb els camins. En aquesta ocasió va ser el projecte “Boscos de muntanya” i la seva tasca de recuperació de camins d’accés a arbres monumentals (per exemple, el til·ler de Reguerals o el roure de Montenartró, tots dos al Pallars Sobirà). Andreu Gonzàlez, un dels responsables d’aquestes iniciatives, va reconèixer que una de les claus d’èxit és la col·laboració amb diversos agents, sobretot el sector primari local i els parcs naturals.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram