La Taula de Camins i l’IDAPA enfortiran el manteniment de camins i el binomi salut-caminar

El passat 15 de març la Taula de Camins es va reunir a Boí per presentar el Pla d’accions 2018. Enguany es vol reivindicar el manteniment de camins, enfortir la relació entre la salut i el caminar, i millorar la visibilitat de la professió dels guies pirinencs.

La vall de Boí i la seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van acollir el passat 15 de març una nova sessió plenària de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en aquesta matèria. Com és habitual, aquesta primera sessió de l’any va servir per presentar el Pla d’accions que l’IDAPA pretén executar al llarg d’aquest 2018 amb la col·laboració dels membres de la Taula.

Concretament, per a aquest 2018 es proposen 16 accions estructurades en cinc àmbits temàtics definits per l’Estratègia 2020 de la Taula, el full de ruta d’aquest òrgan consultiu aprovat al març de 2017.

Protagonisme per al manteniment, la salut i els guies
En l’àmbit dels camins, els esforços se centraran en reivindicar el manteniment estable dels camins mitjançant l’elaboració d’un document de posicionament públic de la Taula. Així mateix, s’elaboraran uns vídeotutorials sobre com recuperar camins i s’iniciarà un estudi per identificar els camins històrics del Pirineu.

En l’àmbit del caminar, el protagonisme serà per a la salut. Es plantejaran activitats relacionades amb el caminar i el benestar físic i mental de la població, intentant donar més importància a la nutrició dels senderistes. L’accés segur a la muntanya també s’abordarà a partir d’un decàleg adreçat no al públic final sinó als prescriptors i acompanyants.

En el sector professional del senderisme, els guies fa temps que reclamen més visibilitat. Es dissenyarà una campanya de comunicació dirigida als turistes nacionals amb l’objectiu de fer emergir el valor afegit que comporta anar a la muntanya acompanyat d’un guia. Així mateix, el mètode SENDIF per determinar la dificultat dels itineraris a peu s’ampliarà per ser aplicable també als itineraris lineals i no només als que comencen i acaben al mateix lloc. Pel que fa a la 3a edició dels festivals de senderisme dels Pirineus (que incorpora dos nous territoris arribant així a 8 esdeveniments entre maig i juliol), l’IDAPA seguirà donant suport a la seva promoció conjunta, enfortint-la en les xarxes socials i amb presència al Mercat d’Escapades (que tindrà lloc a Barcelona del 4 al 6 de maig).

En els àmbits del debat i la comunicació, l’IDAPA proposa als membres de la Taula una sortida tècnica a Mallorca per conèixer el seu model particular de tractament dels camins i el senderisme. D’altra banda, s’està estudiant fer un número especial del butlletí SENdÈRIA atès que al mes d’octubre s’assolirà el número 50.

 

Comparteix

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram

Més informació

> Acta de la sessió plenària de la Taula de Camins (15 de març de 2018)
Pla d’acció 2018 (presentació pwp)